top of page

Το μαγικό παραμύθι μια κούκλας



Ζωντανεύοντας τις Κούκλες Μάπετ: Μια Διαδραστική Εμπειρία στην Ιστορία, την Κατασκευή και την Κίνηση.



 



 


Οι κούκλες Μάπετ έχουν γοητεύσει γενιές, με τη μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν τη χαρά, την εκπαίδευση και τη δημιουργικότητα. Πίσω από κάθε κούκλα, υπάρχει ένας κόσμος γνώσεων, από τη δημιουργική της διαδικασία έως τα σενάρια που τη ζωντανεύουν.

Ετοιμάσαμε λοιπόν έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τις πιο αγαπημένες κούκλες μικρών και μεγάλων: τις κούκλες μάπετ. Τι θα βρεις μέσα σε αυτό το διαδικτυακό οδηγό;


1. Ιστορία: Ξεκινώντας από τις ρίζες των κούκλων Μάπετ, θα εξερευνήσουμε πώς αυτά τα μοναδικά όντα έγιναν το σήμα κατατεθέν της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. 2. Κατασκευή: Πώς κατασκευάζεται μια κούκλα Μάπετ; Ποια υλικά χρησιμοποιούνται; Με ποιο τρόπο σχεδιάζονται τα πρόσωπα και τα ρούχα τους; Διερευνούμε την τέχνη και την τεχνολογία πίσω από αυτά τα ξεχωριστά όντα. 3. Κίνηση: Η ζωή μιας κούκλας Μάπετ εξαρτάται από τον τρόπο που κινείται. Θα μάθουμε τα μυστικά πίσω από τις κινήσεις τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους και τον τρόπο μπορούν να δώσουν σε μια κούκλα όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. 4. Σενάρια για να τις ζωντανεύσεις: Τι καθιστά μια κούκλα Μάπετ πραγματικά "ζωντανή"; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ιστορίες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον και θα κάνουν το κοινό να συνδεθεί με αυτές;

Η ενασχόλησή μας με το κουκλοθέατρο 34 χρόνια μας επιτρέπει να μοιραστούμε αυτή την γνώση και την εμπειρία με αυτούς που θέλουν.

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν;

  • Είναι οι εκπαιδευτικοί των βαθμίδων της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης. Αυτοί που θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα ευφάνταστο μάθημα. Να ξυπνήσουν τα καλά κρυμμένα ταλέντα των μαθητών τους. Αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.

  • Είναι οι παιδαγωγοί που έχουν στα χέρια τους παιδιά μικρότερης ηλικίας τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στο νέο σχολικό περιβάλλον.

  • Είναι οι λογοθεραπευτές και οι ειδικοί παιδικής ψυχικής υγείας που θέλουν να εφαρμόσουν μια διαφορετική μέθοδο που έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό αλλά και στις καρδιές των μικρών παιδιών.

  • Είναι οι γονείς που θέλουν να κάνουν ακόμη πιο ποιοτικό τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους ανακαλύπτοντας νέες δραστηριότητες.

  • Είναι οι φοιτητές των παιδαγωγικών σχολών που επιθυμούν να προσθέσουν ένα ακόμη εργαλείο μάθησης στις υποδειγματικές τους διδασκαλίες.

  • Είναι οι φροντιστές των παιδιών που προσπαθούν να οργανώσουν μια ποιοτική διασκέδαση την στιγμή που αναπληρώνουν τον γονιό που λείπει.

  • Είναι οι διασκεδαστές και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παιδική ψυχαγωγία και θέλουν να προσθέσουν μια διαφορετική πινελιά στο έργο τους.

  • Είναι οι εμψυχωτές της κούκλας ερασιτέχνες και επαγγελματίες που θέλουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους με κάτι καινούριο.



Τελικά όλοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτό τον οδηγό!

Οι εκπαιδευτικοί θα εμπλουτίσουν το μάθημά τους και θα διδάξουν διάφορα θέματα όπως η φαντασία η επικοινωνία και η αυτοπεποίθηση.

Οι καλλιτέχνες θα πάρουν πολλές πληροφορίες και νέα στοιχεία ώστε να διοχετεύσουν την έμπνευσή τους και να αναπτύξουν νέες ιδέες και τεχνικές.

Οι γονείς θα εκπαιδευτούν σε διάφορους τομείς όπως η δημιουργικότητα και η παιδική ψυχαγωγία.

Γιατί να επενδύσω σε αυτόν τον οδηγό;

Είναι ένα ερώτημα που συχνά θέτουμε όταν πρόκειται να παρακολουθήσουμε κάποιο «μάθημα». Θέλουμε τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από αυτό να είναι άμεσα και απτά. Ίσως, ίσως και να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα να τα εφαρμόσουμε μέσα στην τάξη ή στις ομάδες των παιδιών που έχουμε στα χέρια μας.

Οργανώνοντας λοιπόν όλες τις πληροφορίες αυτού του μαθήματος και βλέποντας το από απόσταση θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που ασχολείται με τα παιδιά είτε είναι δάσκαλος (με την ευρύτερη έννοια του όρου) είτε είναι γονιός είτε είναι φροντιστής ή συμμετέχει σε ομάδες παιδιών.

Οι λόγοι είναι σαφείς και ξεκάθαροι:

  • Κατανόηση της ιστορίας και της σημασίας που έχει το κουκλοθέατρο.

Καθώς το μάθημα παρουσιάζει την ιστορία του κουκλοθεάτρου σε αδρές γραμμές, οι οποίες

δείχνουν την διαχρονικότητά του και επικεντρώνεται στην ιστορία της κούκλας μάπετ. Όλες αυτές οι πληροφορίες βοηθούν τον εκπαιδευτικό να κατανοήσει τη σημασία αυτής της τέχνης και των κουκλών στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έκφρασης και εκπαίδευσης.



  • Απόκτηση γνώσεων για την κατασκευή κούκλας μάπετ.

Το μάθημα παρουσιάζει όλους τους τρόπους που μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου κούκλα μάπετ σαν ένας ερασιτέχνης κουκλοπαίχτης.

Οι κατασκευές συνοδεύονται από λεπτομερείς οδηγίες αλλά και από video με τον τρόπο παιξίματος.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις γνώσεις και δεξιότητες που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για την δημιουργία παρόμοιων έργων . Το μάθημα δίνει την ευκαιρία καλλιτεχνικής έκφρασης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο εκπαιδευτικό, στον γονιό, στον φοιτητή να αναπτύξει την δημιουργικότητά του.

Επίσης υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία δίνοντας τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διδάξει στα απιδιά με τρόπο διασκεδαστικό και διαδραστικό, ενθαρρύνοντας την συμμετοχή και την αλληλεπίδρασή τους.

  • Αφήγηση ιστορίας

Μέσω της κούκλας μάπετ οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενισχύσουν την αφηγηματική τους ικανότητα και να μεταφέρουν ιστορίες με ζωντάνια και ενδιαφέρον στους μαθητές τους.

  • Εφαρμογή σεναρίων στην εκπαίδευση

Η κούκλα μάπετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν μέσο για τη εκπαίδευση των μαθητών. Το μάθημα αυτό δίνει στον εκπαιδευτικό την ευκαιρία να μάθει πώς να χρησιμοποιήσει την κούκλα μάπετ για να ζωντανέψει σενάρια, παρέχοντας έτσι μια πιο ενεργητική και ενδιαφέρουσα μέθοδο διδασκαλίας και μάθησης.

  • Απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων

Η συνεργασία μεταξύ της κούκλας μάπετ και των μαθητών προάγει την εκπαίδευση σε θέματα κοινωνικής αποδοχής, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού των απόψεων των άλλων. Οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπιες των πράξεών τους και να βελτιώσουν τις δικές τους κοινωνικές δεξιότητες.

  • Εκκίνηση της συζήτησης και της έκφρασης αντιλήψεων.

Η κούκλα μάπετ λειτουργεί ως πολύτιμο εργαλείο για την εκκίνηση συζητήσεων και την έκφραση αντιλήψεων. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κούκλα για να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια δυναμική συνεργασίας και συναισθηματική ένταση στην τάξη.



Η χρήση της κούκλας μάπετ αποτελεί μια αναγκαιότητα για τη σχολική τάξη, καθώς προάγει την ανάπτυξη επικοινωνιακών, αφηγηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθαρρύνει τη συζήτηση και την έκφραση αντιλήψεων.

Επίσης συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος συνεργασίας και μάθησης στην τάξη. Η κούκλα μάπετ αποτελεί μια ισχυρή προσθήκη στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και μπορεί να αναβαθμίσει άριστα την εκπαιδευτική διαδικασία.


Τα περιεχόμενα του οδηγού

Video που αφορούν την ιστορία και την χρησιμότητα της κούκλας μάπετ στην εκπαίδευση

video που αφορούν την αναλυτική κατασκευή και κίνηση της κούκλας μάπετ

Σημειώσεις σχετικές με όσα ακούγονται στα video

Σενάρια και δραστηριότητες ώστε να ζωντανέψετε πολύ εύκολα την κούκλα στην τάξη.

Δυνατότητα διευκρινιστικών ερωτήσεων δια ζώσης.

Βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο οδηγός κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις.

  1. Εισαγωγικό εργαστήριο

Διάρκεια 1ώρα και 30λεπτά.

Εξοικείωση με την ιστορία και την τεχνική της κούκλας μάπετ

Γνωριμία με την ιστορία και τις κούκλες του κουκλοθεάτρου (γενικά)

Κατασκευή απλών κουκλών μάπετ (ειδικές για παιδιά)

Η κίνηση της κούκλας

Τα σενάρια και οι δραστηριότητες για να ζωντανέψει η κούκλα

Βεβαίωση παρακολούθησης


2. Πλήρης οδηγός για την κούκλα μάπετ (masterclass)


Διάρκεια 3 ώρες και 30 λεπτά

Εξοικείωση με την ιστορία και την τεχνική της κούκλας μάπετ

Γνωριμία με την ιστορία και τις κούκλες του κουκλοθεάτρου

το κουκλοθέατρο σαν εργαλείο μάθησης

Πλήρης οδηγός κατασκευών κούκλας μάπετ

Εμβάθυνση στον τεχνικό χειρισμό της κούκλας

Σενάρια και δραστηριότητες

Ερωτήσεις αναστοχασμού

Δυνατότητα on line ερωτήσεων

Βεβαίωση παρακολούθησης.



189 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page