top of page

Ποιος είναι ο αληθινός Αϊ Βασίλης;



 

Το άρθρο παρουσιάζετε σε δυο μέρη λόγο του όγκου των πληροφοριών

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας για να οδηγηθούμε στον πραγματικό Αϊ – Βασίλη.

Άγιος Νικόλαος

Santa Nikolaus

Santa Claus

270 μ Χ. στα Πάταρα της Λυκίας γεννιέται ένα παιδί που μέχρι σήμερα θα υπάρχει στις καρδιές όλου του κόσμου: Ο Άγιος Νικόλαος. Γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας, ορφάνεψε μικρός με αποτέλεσμα να γίνει κληρονόμος μια μεγάλης περιουσίας. Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφοσιώθηκε στον Χριστό. Στην αρχή ταξίδεψε στα μέρη που έζησε ο Κύριος, στα Ιεροσόλυμα. Όταν γύρισε στην πατρίδα του έγινε Αρχιεπίσκοπος στην πολιτεία Μύρα της πατρίδας του της Λυκίας. Όλοι οι λαοί τον αναγνωρίζουν ως άγιο και τον τιμούν. Πρώτοι όμως οι Ολλανδοί θα δημιουργήσουν την ιστορία του Santa Claus.

Ο Ολλανδικός μύθος.


Ο Άγιος Νικόλαος (Σιντ- Νικολάας) γιόρταζε στις 6 Δεκεμβρίου. Εκείνη την νύχτα περνοδιαβαίνει τις πολιτείες και τα χωριά φορώντας τα άμφιά του (οι καθολικοί έχουν κόκκινα άμφια και ένα κωνικό λευκό καπέλο στο κεφάλι).

Πιστεύουν λοιπόν πως ο Άγιος Νικόλαος εκείνη την νύχτα γυρίζει τις γειτονιές με το γαϊδουράκι του και μοιράζει τα δώρα στα παιδιά.

Από εκείνα τα χρόνια, την περίοδο του Μεσαίωνα , τα παιδιά άφηναν γάλα και μπισκότα για τον Άγιο και λίγο σανό για το γαϊδουράκι του έξω από την πόρτα τους.

Την επομένη ημέρα με μεγάλη χαρά έβλεπαν πως το σανό είχε φαγωθεί και στην θέση του υπήρχαν δώρα και λιχουδιές, που είχε αφήσει ο Άγιος.


Στην Αμερική


Όταν ανακαλύφθηκε η νέα ήπειρος από τους ευρωπαίους, πολλοί λαοί της Ευρώπης μετοίκησαν στην Αμερική, διεκδικώντας εδάφη από την νέα Γη. Οι Ολλανδοί, θαλασσινός λαός καθώς ήταν, κατέλαβαν το μεγάλο λιμάνι και μάλιστα του έδωσαν ονομασία που τους θύμιζε την πατρίδα τους: Νέο Άμστερνταμ.

Η διακυβέρνηση της Αμερικής με τον καιρό πέρασε στα χέρια των Άγγλων. Οι παραδόσεις και οι ιστορίες όμως συνέχισαν να υπάρχουν στις ψυχές των ανθρώπων. Έτσι γεννήθηκε ο Santa Claus. Με το τραίνο πετά πάνω από την πόλη , που τώρα ονομάστηκε Νέα Υόρκη , και πετά δώρα στα παιδιά.


Η «Νύχτα πριν τα Χριστούγεννα»


Υπήρξε και κάποιος που γοητεύθηκε από αυτόν τον μύθο και θέλησε να του προσθέσει κι άλλα στοιχεία ώστε να γίνει πιο αγαπητός στον κόσμο. Ο ποιητής Κλέμεντ Κλάρκ Μουρ γράφει ένα ποίημα για τον Σάντα Κλάους με τίτλο : "Η Νύχτα πριν τα Χριστούγεννα".

Ο Άγιος δεν μοιράζει τα δώρα πια στις 6 Δεκεμβρίου αλλά την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Τα παιδιά δεν βάζουν έξω από το σπίτι τον σανό για το γαϊδουράκι αλλά μέσα στο σπίτι σε χοντρές μάλλινες κάλτσες που είναι κρεμασμένες στο τζάκι.

Ταυτόχρονα το τραίνο θα γίνει ένα παραμυθένιο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι. Αυτή η εικόνα του Αϊ –Βασίλη που δημιούργησε ο Μουρ αρέσει πολύ στον κόσμο, είναι παραμυθένια και πιο κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων κι έτσι υιοθετείτε από όλο τον κόσμο.

Αργότερα ο Santa Claus θα πολιτογραφηθεί Φιλανδός και μάλιστα η πόλη που μένει είναι το Ροβανιέμι. Έτσι για να ταιριάξουν και οι τάρανδοι που είναι ένα ζώο που το βρίσκεις στις βόρειες περιοχές αλλά και τα ξωτικά που τον βοηθούν. Τα ξωτικά είναι πλάσματα της σκανδιναβικής μυθολογίας.

Ο Μουρ δεν ήθελε να δημοσιευθεί αυτό το ποίημα. Η γυναίκα του όμως το έστειλε σε φίλους κι έτσι το ποίημα δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1823.

Συνεχίζεται......

81 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page