top of page

Πρωινές ρουτίνες συντροφιά με την κούκλα της τάξης

Updated: Sep 10, 2023


Η πρωινή συνάντηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλλιεργήσουμε ένα όμορφο κλίμα μέσα στην τάξη.

Ξεκινώντας την ημέρα μας με τους πρωινούς χαιρετισμούς, τα τραγούδια, την μουσική και την κίνηση χτίζουμε ένα πολιτιστικό περιβάλλον όχι μόνο για το υπόλοιπο της ημέρας αλλά και για όλη την χρονιά.

Έχετε ακούσει την φράση:

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»;

Κάνοντας λοιπόν μια χαρούμενη και όμορφη αρχή στην ημέρα μας, θα κυλήσει ομαλά και η υπόλοιπη. Η μέρα θα ξεκινήσει όμορφα πρώτα- πρώτα για εμάς, κι αν εμείς είμαστε καλά, έχουμε ωραία διάθεση, αυτό θα μεταφερθεί πολύ εύκολα και στους μικρούς μας μαθητές.

Μην ξεχνάτε εσείς είστε ο μαέστρος που διευθύνει την «ορχήστρα» του σχολείου.


 
 

Τι άλλο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα πρώτα λεπτά στην τάξη;

  • Καταιγισμό ιδεών για τα θέματα που επεξεργαζόμαστε.

  • Χρησιμοποιούμε τις δραστηριότητες της μουσικής και της κίνησης σαν εργαλεία μάθησης.

  • Προάγουμε τις κοινωνικές- συναισθηματικές δεξιότητες

  • Πραγματοποιούμε παιχνίδια λεξιλογίου και φωνητικής.

Όλα αυτά είναι το πιο διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό- το τέλειο ξεκίνημα για κάθε σχολική ημέρα!


Συμμετοχή της κούκλας της τάξης




Φυσικά μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό το χαρούμενο ξεκίνημα και η κούκλα της τάξης! Τα παιδιά εξ’ άλλου την θεωρούν μέλος της συντροφιάς τους και σίγουρα θα παίζουν παιχνίδια μαζί της.

Η κούκλα – ας το αναφέρουμε ξανά- δεν αντικαθιστά τον δάσκαλο, απλά κάνει όλη την εκπαιδευτική διαδικασία πιο χαρούμενη.




Δραστηριότητες πρωινής ρουτίνας

Καλημέρα - όλη μέρα!

Η κούκλα της τάξης χαιρετά τα παιδιά αλλά τους χαρίζει και ένα καλό λόγο.

-Τι όμορφα που είναι τα μαλλιά σου σήμερα, Πηνελόπη!

- Καινούρια παπούτσια φοράς Λάμπρο! Με γεια!

Το να αφιερώνετε χρόνο για να χαιρετήσετε ο ένας τον άλλον κατά την διάρκεια της πρωινής συνάντησης είναι μια σημαντική δεξιότητα κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης (SEL), που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση μια συμπεριληπτικής και υποστηρικτικής ατμόσφαιρας στην τάξη. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δημιουργήσω μια φιλόξενη και θετική ατμόσφαιρα για να ξεκινήσω την ημέρα των μαθητών μου. Τους δίνει την ευκαιρία να χαιρετήσουν ο ένας τον άλλο , να εξασκηθούν στις αξίες της τάξης (ευγένεια, αλληλοβοήθεια, φιλία) να δημιουργήσουν συνδέσεις , να μοιραστούν ιδέες και πολλά άλλα.

Χαιρετίζω όλους τους μαθητές μου με τα ονόματα τους. Τους αρέσει να ακούνε τα ονόματά τους και μου αρέσει να βλέπω τα χαμόγελα τους όταν τους χαιρετώ. Το όνομα είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητας, της κουλτούρας, της αυτοεκτίμησης του μαθητή σας και η γρήγορη εκμάθηση των ονομάτων του, θα του δείξει πόσο ενδιαφέρεστε.

Για να κάνουν τους χαιρετισμούς ακόμα πιο ελκυστικούς, οι δάσκαλοι μπορούν να ενθαρρύνουν τους μαθητές να χαιρετίσουν σε διαφορετικές γλώσσες ή να περιλάβουν στην καθημερινή τους ρουτίνα χαιρετισμούς με την χρήση της νοηματικής γλώσσας.

Όταν οι χαιρετισμοί για την πρωινή συνάντηση γίνονται έχοντας κατά νου την Κοινωνικό-Συναισθηματική Μάθηση, μπορούν να γίνουν σημαντικές στιγμές σύνδεσης, δημιουργώντας εμπιστοσύνη και σχέση μεταξύ μαθητών και δασκάλων.



Ας μοιραστούμε τις ιδέες μας!

Ιδεοθύελα

Θα μπορούσαμε για αυτή την ρουτίνα να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη κούκλα της τάξης, μια νεράιδα π.χ. ή ένα ξωτικό. Ένα πλάσμα με παραμυθένια μορφή κάνει την δραστηριότητα πιο ελκυστική.


Οι πρωινές συναντήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ομάδες ανθρώπων να συναντηθούν και να μοιραστούν ιδέες. Μια αποτελεσματική πρωινή συνάντηση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συζήτηση για θέματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές για να τροφοδοτήσουν την παραγωγικότητα και τη συνεργασία. Το πρωί είναι η τέλεια στιγμή για τους συμμαθητές να επικεντρωθούν στους στόχους τους και να παράγουν δημιουργικές λύσεις για τυχόν τρέχοντα ή επερχόμενα έργα. Είναι σημαντικό να προσέχετε και να σέβεστε τις ιδέες του καθενός όταν μοιράζεστε κατά τη διάρκεια των πρωινών συναντήσεων.

Το πρωί είναι η τέλεια στιγμή για τους συμμαθητές να μιλήσουν και να επικεντρωθούν στους στόχους τους. Η δραστηριότητα αυτή γίνεται σε ζευγάρια. Τα παιδιά δυο- δυο συζητούν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα που μας απασχολεί. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βεβαιωθώ ότι όλοι μαθητές μου μιλούν για αυτό που μαθαίνουν και βοηθά επίσης τους ντροπαλούς μαθητές μου, που δεν θέλουν να μιλήσουν μπροστά σε όλη την τάξη.


 

 

Ας μεταφερθούμε στο φανταστικό μας νηπιαγωγείο για να δούμε ένα παράδειγμα.

Ο Μάκης σήμερα μας ανακοίνωσε κάτι φοβερό! «Τα ζώα κινδυνεύουν»

Μάκης: Χτες παιδιά μου μίλησε ο φίλος μου το χελιδονάκι και μου είπε ότι εδώ πιο κάτω κυλάει ένα μικρό ποταμάκι που ζει ένα ψάρι, μοναδικό σε όλο τον κόσμο!

Πηνελόπη: Ψαράκι, μοναδικό σε όλο τον κόσμο; Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο!

Λάμπρος: Έχω ακούσει από τον αδερφό μου, που το έμαθε από το δάσκαλό του στο δημοτικό σχολείο.

Μάκης: Τι μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε αυτό το μικρό ψαράκι;

Κάθε παιδί είπε την γνώμη του και όλοι μαζί αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση.

Αυτές οι αναζητήσεις βοηθούν τους μικρούς μαθητές μας να διευρύνουν τη σκέψη τους. Είναι ένας τόσο υπέροχος τρόπος για να αυξήσουμε την κοινωνική συναισθηματική μάθηση.

Οι χαρούμενοι αναγνώστες.


Σήμερα στην παρεούλα μας μάς περίμενε η νεράιδα της βιβλιοθήκης η γλυκιά Δρυάδα.

Δρυάδα: Σήμερα παιδιά πήρα τον Μάκη στην βιβλιοθήκη για να του διαβάσω ένα ωραίο βιβλίο. Θέλετε να πάμε εκεί να τον συναντήσουμε;

Τα παιδιά προχώρησαν με χαρά στην γωνιά της βιβλιοθήκης. Χωρίστηκαν σε ζευγάρια και ο κάθε «αναγνώστης» διάβαζε προσεκτικά στον φίλο του ένα βιβλίο που είχαν επιλέξει οι δυο τους.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ψάξαμε δυο- δυο να βρούμε το γράμμα που μαθαίναμε σήμερα το «Μ».

Μιλώ, μιλώ και σταματώ

Χοροπηδάω στο λεπτό!


Γιατί οι διακοπές για κίνηση στην τάξη δεν είναι μόνο καλές, αλλά και απαραίτητες.

Η ενσωμάτωση διαλειμμάτων κίνησης στην τάξη κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης παρέχει έναν πολύ καλό τρόπο για να κρατήσετε τους μαθητές προσηλωμένους και γεμάτους ενέργεια. Αυτά τα διαλείμματα κίνησης μπορούν να λάβουν πολλές μορφές , όπως τέντωμα , περπάτημα στη θέση τους ή ακόμη και χορό αν επιθυμείτε! Το μόνο που χρειάζεται είναι τουλάχιστον πέντε λεπτά αφιερωμένου χρόνου για κίνηση και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο κοινωνικά όσο και ακαδημαϊκά. Οι πρωινές συναντήσεις είναι η τέλεια ευκαιρία να ξεκινήσετε κάθε μέρα με κίνηση, έτσι ώστε οι μαθητές να ξεκινήσουν έτοιμοι να μάθουν.

Η κίνηση ως δραστηριότητα πρωινής συνάντησης βοηθά τους εγκεφάλους των μαθητών να είναι έτοιμοι να μάθουν.

Χρησιμοποίησε μουσική στην τάξη για λίγη μαγεία!


Η μουσική θα πρέπει από την αρχή να αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Είτε πρόκειται για τη μουσική που χρησιμοποιείται στις πρωινή παρεούλα για την ενίσχυση ενός θετικού κλίματος στην τάξη, είτε για την μουσική που παίζει ενώ οι μαθητές ολοκληρώνουν εργασίες με το δικό τους ρυθμό. Η μουσική μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την δημιουργία αξέχαστων μαθησιακών εμπειριών. Η ενσωμάτωση της μουσικής στην τάξη βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Οφέλη από δραστηριότητες μουσικής και κίνησης:

  • Τόνωση του εγκεφάλου

  • Βελτιώνεται ο συντονισμός και οι φυσικές ικανότητες.

  • Δυναμώνονται οι κοινωνικές δεξιότητες

  • Διδάσκετε η συναισθηματική έκφραση με υγιή τρόπο.

Επιπλέον, η μουσική μπορεί να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους, κάτι που είναι σημαντικό για την οικοδόμηση ομαδικής εργασίας, επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομηλίκων. Η μουσική στην τάξη δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο στην ακρόαση. Οι δάσκαλοι μπορούν επίσης να επιλέξουν να ενσωματώσουν δραστηριότητες μουσικής παραγωγής ή να εμπλέξουν τους μαθητές στην συγγραφή των δικών τους τραγουδιών, που σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα ή μαθήματα.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ενσωματώνουμε τη μουσική στην πρωινή μας συνάντηση είναι να τραγουδήσουμε ένα τραγούδι που προέρχεται από τις λέξεις των αναγνωστών μας. Το τραγούδι περιλαμβάνει τις λέξεις που έχουμε βρει στα βιβλία που διαβάσαμε ή λέξεις που θέλουμε να μάθουμε στην διάρκεια της ημέρας.

Τα τραγούδια θα μπορούν να έχουν και λέξεις χωρίς νόημα ή με λέξεις που εμείς έχουμε επινοήσει. Η φαντασία είναι το όχημα για αυτή την δραστηριότητα για αυτό ας ακούσουμε τον Αϊνστάιν :

Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β ή φαντασία θα σε πάει παντού.

Τραγουδώντας τις λέξεις που διαβάσαμε στα βιβλία τις θυμόμαστε πιο καλά. Μια άλλη πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα είναι να αναρτήσουμε σε ένα μεγάλο χαρτί τους στίχους του τραγουδιού. Τα παιδιά με το μολύβι τους μπορούν να κυκλώνουν τις λέξεις που μας ενδιαφέρουν, αλλά και τα γράμματα.

Τελικά η εισαγωγή της μουσικής στην τάξη παρέχει μοναδικές ευκαιρίες μάθησης που κάνουν κάθε σχολική μέρα με νόημα και ελκυστική για όλους τους μαθητές.

Φυσικά την μουσική που προβάλουμε στην τάξη μπορεί να την εισάγει μια κούκλα. Και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από έναν μαέστρο ή έναν μουσικό.

Θυμάμαι που είχαμε δημιουργήσει μια τέτοια κούκλα για ένα νηπιαγωγείο της Μαγνησίας. Όταν επισκεφτήκαμε το σχολείο αργότερα το παιδιά μα ς έδειχναν με καμάρι τον μουσικό τους τον μαέστρο Παπαπάμ, που τους μαθαίνει μουσική και τραγούδια.



Δοκιμάστε μερικά παιχνίδια για την πρωινή ρουτίνα για εύκολη αξιολόγηση και πολλή διασκέδαση.


Τα πρωινά παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια δόση ενθουσιασμού και να καλλιεργήσετε ένα κλίμα χωρίς αποκλεισμούς στην τάξη. Από παιχνίδια λέξεων, όπως η δημιουργία σύντομων ιστοριών από τυχαία επιλεγμένες λέξεις, έως παιχνίδια κίνησης που ξυπνούν και συγκινούν τους μαθητές. Τα παιχνίδια για πρωινή συνάντηση μπορούν να βοηθήσουν να ζωντανέψει το ξεκίνημα της ημέρας και να αυξήσει τη συμμετοχή των μαθητών συνολικά. Όχι μόνο τα παιχνίδια για την πρωινή συνάντηση φέρνουν ενέργεια στην τάξη, αλλά παρέχουν επίσης μια αίσθηση ρουτίνας και επιτρέπουν στους μαθητές να οικοδομήσουν σχέσεις μεταξύ τους. Επιπλέον , η συμμετοχή σε παιχνίδια βοηθά στην οικοδόμηση μια αίσθησης κοινότητας μεταξύ των μαθητών, βοηθώντας τους να δεθούν μεταξύ τους ενώ μαθαίνουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία.

«Τα παιχνίδια είναι ένας πολύ λιγότερο αγχωτικός τρόπος για τους μαθητές να δείξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κατανόηση ενός θέματος. (Βικτώρια, Teach Strarter 2021).

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση παιχνιδιών στη διδασκαλία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής των μαθητών , στην ενίσχυση της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης και στην παρακίνηση των μαθητών να αναλαμβάνουν ρίσκα. Hoa P Nguyen.

Τα πρωινά παιχνίδια ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να αφοσιωθώ στους μαθητές μου και να συνενώσω την τάξη μου. Μέσα από παιχνίδια, μαθαίνουν ο ένας τον άλλον, χτίζουν σχέσεις και βρίσκουν χαρά στις δραστηριότητες.

Η λέξη της ημέρας


Η ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Αυτό που κάνουμε στην πρωινή μας ρουτίνα συχνά είναι να επιλέγουμε μια ή δυο λέξεις για να εστιάσουμε. Λέξεις που είναι βγαλμένες από την θεματική ενότητα που επεξεργαζόμαστε και τις δραστηριότητες που κάνουμε.

Παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε με την λέξη.

Το καλωσόρισμα της λέξης

Έχουμε γραμμένη την λέξη μας σε μια πλαστικοποιημένη καρτέλα. Την διαβάζουμε στα παιδιά.

  • Την φωνάζουμε

  • Την λέμε ψιθυριστά

  • Την χτυπάμε με παλαμάκια

  • Την βάζουμε μέσα σε προτάσεις για να μάθουμε την σημασία της καλύτερα.

  • Παίζουμε παιχνίδια για να την αναγνωρίσουμε

  • Την ζωγραφίζουμε

  • Γράφουμε ένα τραγούδι για αυτή την λέξη.

Το σπασμένο τηλέφωνο

Παίζουμε στην παρεούλα το παραδοσιακό αυτό παιχνίδι με την λέξη του σημερινού λεξιλογίου.

Οι ντετέκτιβ της λέξης

Τα παιδιά ψάχνουν μέσα στα βιβλία της βιβλιοθήκης να βρουν την λέξη της ημέρας.

Οι επιστήμονες των γραμμάτων

Εκτός από τα παιχνίδια με τις λέξεις το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα γράμματα. Οι «επιστήμονες» ενώνουν γράμματα για να δημιουργήσουν λέξεις.

Ανακαλύπτουν γράμματα σε όλες τις γωνιές της τάξης.




 

Η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου περιβάλλοντος είναι το πρώτο βήμα για να δώσετε τον τόνο για την υπόλοιπη μέρα. Η πρωινή συνάντηση είναι μια στιγμή για τους μαθητές να μοιραστούν τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Είναι επίσης μια στιγμή για την προώθηση της κοινωνικής συναισθηματικής μάθησης ενσωματώνοντας την κίνηση , τη μουσική και τα παιχνίδια στην καθημερινή ρουτίνα.

Η κούκλα της τάξης μας είναι εκεί να μας βοηθήσει και να μας προτείνει με την σειρά της παιχνίδια αλλά και προτάσεις για νέες εξερευνήσεις. Με την κούκλα της τάξης για βοηθό τα παιδιά δεν θα χάσουν ποτέ το ενδιαφέρον τους για τις ανακαλύψεις και τις δραστηριότητες. Η κούκλα είναι αυτή που θα τα προκαλέσει να ανοιχτούν και να εκφραστούν. Ειδικά τα πιο συνεσταλμένα παιδιά θα το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη.


 

 

838 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page