top of page

Έχεις κούκλα στην τάξη;



 

Έχεις μια κούκλα μέσα στην τάξη για παιχνίδι, για προσαρμογή των παιδιών ,για να κάνεις πιο ζωντανή κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα;

Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις όλα όσα θέλεις να μάθεις για την κούκλα της τάξης. Αποτελεί το δώρο μας με την απόκτηση κάθε κούκλας τάξης.

 

Κούκλες και κουκλοθέατρο

Η κούκλα του κουκλοθέατρου αποτελεί μέσο έκφρασης, δράσης, πειραματισμού. Είναι ένα «παιχνίδι» όπου το παιδί μπορεί να εξωτερικεύει τον εαυτό του. Δεν περιορίζεται όμως στα στενά πλαίσια του συμβολικού παιχνιδιού προχωράει στο μονοπάτι της τέχνης και καλλιεργεί στο παιδί την αγάπη του για το «ωραίο».

Η κούκλα του θεάτρου θα μάθει το παιδί να ξεδιπλώνει την φαντασία του πέρα από τα στενά πλαίσια της γνώσης, θα το βοηθήσει να ανακαλύψει τον λόγο αλλά και θα το κάνει ικανό να έρθει σε αντιπαράθεση με τον ίδιο του τον εαυτό, να νικήσεις φοβίες και να βγάλει στην επιφάνεια συναισθήματα που δρουν στο ασυνείδητο.

Η κούκλα του θεάτρου έχει τρεις διαστάσεις:

· την καλλιτεχνική , και εξυπηρετεί την τέχνη μια και το κουκλοθέατρο είναι θέατρο και συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της τέχνης .

· Την εκπαιδευτική, σαν μέσο πειραματισμού, έκφρασης, δημιουργίας και κατάκτηση γνώσης.

· Την ψυχοθεραπευτική, μια και μόνο το άγγιγμα της κούκλας αρκεί για να κάνει το παιδί να νιώσει οικεία και να εμπιστευτεί στην κούκλα «φίλο» του τα συναισθήματα του, που δεν μπορεί να τα ομολογήσει αλλού. Την ζήλια για το αδερφάκι του π.χ.

Το ύφασμα είναι ένα υλικό απαλό στην αφή μας βοηθάει στην καλύτερη προσέγγιση του ψυχικού κόσμου του παιδιού με την κούκλα. Τα λαμπερά χρώματα είναι κι αυτά ένα χαρακτηριστικό που τραβά την προσοχή.

Η κίνηση της πάνινης κούκλας είναι εντελώς απλή και στηρίζεται στο γεγονός πως συμμετέχει όλο το σώμα. Με αυτό τον τρόπο το παιδί εκφράζεται και κινείται μαζί με την κούκλα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Στο σπίτι στο σχολείο μπορούμε να οργανώσουμε μια γωνιά με τις κούκλες μας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σκηνικό αρκεί μια γάζα για να δώσει μια θεατρικότητα και έτοιμη η σκηνή μας!


 

Νιώσαμε την ανάγκη, να μοιραστούμε μαζί σας ιδέες ,που μπορούν να βάλλουν ένα μικρό λιθαράκι, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλαμε αυτές οι σκέψεις, να μην έχουν τον χαρακτήρα διδακτισμού και στείρων ιδεών θεωρητικής υφής. Για αυτό φτιάξαμε ένα παραμύθι. Μας αρέσουν, εξ άλλου πολύ τα παραμύθια!

Δημιουργήσαμε ένα φανταστικό νηπιαγωγείο. Μια φανταστική δασκάλα, την κυρία Βερενίκη και παιδιά που φοιτούν σε αυτό το σχολείο.

Κάθε ιδέα που έχουμε, την παρουσιάζουμε ρεαλιστικά, σαν να επρόκειτο για μια μέρα μέσα στο νηπιαγωγείο.

Θεωρούμε πως αυτός ο βιωματικός τρόπος είναι καλύτερος γιατί θέτει την ιδέα μέσα στο φυσικό της περιβάλλον

Δείτε λοιπόν πως τα παιδιά ανακαλύπτουν την γνώση μέσα από τις σελίδες του Χαρούμενου ημερολογίου.


 

Την μέρα που ο Μάκης ήρθε στο σχολείο.

Η γνωριμία με τον Μάκη.

Μας μιλάει ο Νικόλας.

-Σήμερα στην τάξη μας επισκέφθηκε ο Μάκης. Ο Μάκης είναι κούκλα που έφερε η κυρία Βερενίκη στην τάξη για να μας βοηθήσει στο μάθημα και στα παιχνίδια μας. Μου άρεσε η παρέα του Μάκη. Πρώτα παίξαμε το παιχνίδι «Πως σε λένε, πως σε λένε;» για να μάθει τα ονόματα των παιδιών.

Ύστερα κάθισε και αυτός σε μια καρέκλα δίπλα στην κυρία Βερενίκη. Ήταν πολύ ήσυχος και εμείς του λέγαμε πως περάσαμε το Σαββατοκύριακο και ποια παιχνίδια μας άρεσε να παίζουμε . Στην ώρα της ζωγραφικής η κυρία Βερενίκη μας είπε:

-Παιδιά , ας ζωγραφίσουμε μια ζωγραφιά για τον Μάκη. Πως θα σου άρεσε να παίζεις μαζί του;

Αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε με λαμπερά χρώματα.

Πέτρος: εγώ διάλεξα τα χρώματα της μπλούζας του Μάκη, γαλάζιο και πράσινο. Μας ζωγράφισα σε ένα μεγάλο λιβάδι με παπαρούνες!

Κάθε παιδί έκανε την δική του ζωγραφιά.

Πηνελόπη: Ζωγράφισα τον Μάκη να παίζουμε κρυφτό στην αυλή.

Νικόλας: Ζωγράφισα τον Μάκη να χτίζουμε ένα κάστρο!

Βενιαμίν: Ζωγράφισα τον Μάκη να πηγαίνει μαζί μου μια βόλτα στο πάρκο.

Η κυρία Βερενίκη μάζεψε όλες τις ζωγραφιές και τις έφτιαξε ένα ωραίο άλμπουμ, σαν αυτό που φτιάχνουμε όταν κάποιος φίλος μας έχει γενέθλια , το βάλαμε δίπλα του.

Μαρία: Θα πρέπει όμως να φτιάξουμε μια γωνιά να κάθετε ο Μάκης και εκεί να έχει τα πράγματά του. Τα παιδιά συμφώνησαν και ο καθένας είχε και την δικιά του ιδέα. Στο τέλος όμως αποφασίσαμε να βάλουμε τον Μάκη δίπλα στο κουκλοθέατρο έτσι θα έχει και αυτός συντροφιά τις κούκλες όταν εμείς λείπουμε από το σχολείο.

Την άλλη μέρα η Φιλιώ έφερε στον Μάκη ένα μικρό κουτάκι , ένα δώρο. Όταν το ανοίξαμε είδαμε ότι ήταν ένα μικρό πλαστικό παιχνιδάκι.

Φιλιώ: Μάκη, σου το χαρίζω, είναι το αγαπημένο μου αλλά νομίζω ότι θα το αγαπήσεις και εσύ.

Μέσα σε λίγες μέρες ο Μάκης είχε δεχθεί πολλά δώρα που στόλιζαν την γωνιά του.

Μερικές από τις ζωγραφιές μας τις κολλήσαμε στον τοίχο πίσω από την γωνιά του Μάκη.



Άλλες ιδέες για την παρουσίαση της κούκλας.

  • Στο χώρο της τάξης βρίσκεται κάτι κρυμμένο σήμερα. Τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και στο τέλος ανακαλύπτουν μια κούκλα.

  • Στο χώρο της τάξης , ψηλά σε μια κρεμασμένη ανοιχτή ομπρέλα βρίσκεται κάτι. Τα παιδιά μαντεύουν και προσπαθούν να βρουν τι είναι. Εκεί βρίσκεται μια ή περισσότερες κούκλες.

  • Ο δάσκαλος παίζει ένα έργο στο κουκλοθέατρο. Στο τέλος οι κούκλες δωρίζουν στα παιδιά μια σειρά από κούκλες. Μια κούκλα που πρωταγωνιστεί στο έργο αποφασίζει να παραμείνει στο σχολείο που βρίσκεται και πραγματοποιεί την παράσταση. Αυτή η τεχνική μας έχει βοηθήσει πολλές φορές να παρουσιάσουμε τις κούκλες στο σχολείο.

  • Ο δάσκαλος αναγγέλλει τον ερχομό καινούριων φίλων. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν, παίζουν μουσική και τραγουδάνε για να τους υποδεχτούν. Ακούνε ένα χτύπημα στην πόρτα και απέξω βρίσκουν μια σειρά από κούκλες.

Η κούκλα δεν βρίσκεται πεταμένη ανάμεσα στα άλλα παιχνίδια του σχολείου αλλά παρουσιάζεται με έναν πρωτότυπο τρόπο στα παιδιά. Αυτό έγκειται στην επινοητικότητα του δασκάλου.

Η κούκλα είναι ένα προστατευτικό δίχτυ. Και μόνο η λέξη «κουκλοθέατρο» αρκεί για να μας προστατεύσει από την σύγχυση της θεατρικής με την πραγματική πραγματικότητα. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα ταυτόχρονα να ζουν μια ευθεία σχέση με την κούκλα «σαν να ήταν ζωντανή», και το «σαν» να το έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Ποια κούκλα μπορεί να γίνει κούκλα της τάξης;

Μια μεγάλη κούκλα τάξης.

Το ύψος αυτής της κούκλα είναι περίπου όσο ένα παιδάκι τεσσάρων ετών, δηλαδή γύρω στα 80 εκ. Το μέγεθός της την κάνει εντυπωσιακή κι έτσι κεντρίζετε το ενδιαφέρον των παιδιών. Συνήθως είναι αγόρι ή κορίτσι. Αν προτιμήσουμε την κούκλα αγόρι έχουμε κάνει μια καλή επιλογή. Η κούκλα μας θα ξεχωρίσει από τις γυναικείες φιγούρες που υπάρχουν στο κουκλόσπιτο. Η κούκλα αυτή έχει ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος της ώστε το χέρι μας μπαίνει στο κεφάλι της και με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε το ζωντάνεμα της κούκλας. Το χέρι της κινείται με την βοήθεια του δικού μας χεριού.




Κούκλα τάξης μάπετ

Στο μέγεθος της κούκλας που περιγράψαμε πιο πριν είναι και αυτή η κούκλα τάξης. Μόνο που είναι κατασκευασμένη με την τεχνική της κούκλας μάπετ, της κούκλας που ανοιγοκλείνει το στόμα της.

Αυτή η κούκλα είναι πιο ζωντανή και πιο διασκεδαστική όταν προσεγγίζει τα παιδιά, μια και δίνει την αίσθηση της ομιλίας. Δεν είναι τυχαίο που την χρησιμοποιούν οι εγγαστρίμυθοι.




Κούκλα τάξης γαντόκουκλα


Ακόμη και μια μικρή γαντόκουκλα μπορεί να γίνει η κούκλα της τάξης. Δεν είναι μεγάλη και εντυπωσιακή όπως οι άλλες κούκλες που περιγράψαμε, αλλά η κίνηση της –γρήγορη και ξαφνική- και το ότι μπορεί να κρυφτεί παντού την κάνει αγαπητή στο παιδικό κοινό. Το ύψος της είναι γύρω στα 40 εκ.

Μπορεί να μπει εύκολα στο χέρι και να ξαφνιάσει τα παιδιά, χαμογελώντας πίσω από την πλάτη τους. Αυτή η κούκλα μπορεί να πραγματοποιήσει και το πρόγραμμα: «Δανεισμός της κούκλας το Σαββατοκύριακο» λόγω του μικρού της μεγέθους.



Κούκλες τύπου doll

Οι κούκλες αυτές είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μην χρειάζονται ειδικό χειρισμό.

Ο χειριστής κρατά την κούκλα στην αγκαλιά του και απαλά κινεί τα χέρια της. Οι κούκλες αυτές ομοιάζουν με τις κούκλες του κουκλόσπιτου.

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε και τις persona dolls. Τις κούκλες με προσωπικότητα.

Κάθε persona doll έχει την δική της ταυτότητα, την δική της ιστορία και είναι κατασκευασμένη για ένα σκοπό.


 

Έχεις μια κούκλα μέσα στην τάξη για παιχνίδι, για προσαρμογή των παιδιών ,για να κάνεις πιο ζωντανή κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα;

Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις όλα όσα θέλεις να μάθεις για την κούκλα της τάξης. Αποτελεί το δώρο μας με την απόκτηση κάθε κούκλας τάξης.

Το άρθρο που διαβάσατε αποτελεί ένα μικρό δείγμα

του βιβλίου "η κούκλα της τάξης" που διατίθεται

δωρεάν μαζί με κάθε κούκλα τάξης.


 


546 views0 comments
bottom of page