top of page

"Ποιητικές Αντανακλάσεις: Πώς τα Ποιήματα των Σχολικών Γιορτών Εμπλουτίζουν την Εκπαίδευση"Η ποίηση είναι η πρώτη μορφή λόγου που τα παιδιά έρχονται σε επαφή. Τα νανουρίσματα που ακούει το μωρό μέσα στην κούνια του ή τα ταχταρίσματα που ακούει χορεύοντας στα πόδια της γιαγιάς είναι οι πρώτες επαφές του παιδιού με το είδος αυτό της λογοτεχνίας.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον έρχονται σε επαφή με άλλα είδη ποίησης κατάλληλα για την ηλικία τους.

Σε αυτή την ηλικία σημαντικό ρόλο στην γνώση παίζει ο ρυθμός γι αυτό τα περισσότερα ποιήματα είναι ομοιοκατάληκτα με ρυθμό έτσι τα

Τα περισσότερα ποιήματα είναι ομοιοκατάληκτα με ρυθμό έτσι τα απιδιά τα μαθαίνουν αμέσως.

Πως θα παρουσιάσουμε ένα ποίημα στην σχολική γιορτή.


Ο τρόπος παρουσίασης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το ύφος της γιορτής αλλά και τις ανάγκες των μαθητών.

  • Ποίηση αφηγηματική με συνοδεία δραματοποίησης.

Ένα παιδί απαγγέλει το ποίημα ενώ μια μικρή ομάδα παιδιών δραματοποιεί τους στίχους. Μπορεί να συνοδευτεί και με απαλή μουσική.

Ένα παράδειγμα

Στην καλοκαιρινή γιορτή το νηπιαγωγείο Δελφών είχε επιλέξει σαν θέμα την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Μια μικρή ομάδα παιδιών απήγγειλε το ποίημα «η ποδηλάτισσα» ενώ ένα κοριτσάκι ήταν η ποδηλάτισσα και ζωντάνευε τους στίχους του ποιήματος με την δράση της.

  • Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους στίχους.

Αφού διαβάσουμε το ποίημα, στην συνέχεια το δραματοποιούμε ελεύθερα και στην συνέχεια το ζωγραφίζουμε. Κάθε στίχος ή στροφή αποτελεί και μια ζωγραφιά των παιδιών.

Τα παιδιά κρατούν στα χέρια τους τις ζωγραφιές και απαγγέλουν το ποίημα . Τα ιχνογραφήματα μπορούν να γίνουν ένα μικρό βιβλιαράκι και να αναρτηθούν στην βιβλιοθήκη του σχολείου ή να μοιραστούν στους γονείς.  • Το δικό μας ποίημα.

Τα παιδιά με την βοήθεια της Νηπιαγωγού δημιουργούν ένα δικό τους ποίημα, ακολουθώντας διαφορετικές τεχνικές: Haikou, limerick, ομοιοκατάληκτο ποίημα, ελεύθερο στίχο.

Στην συνέχεια το παρουσιάζουν με κάποιο τρόπο από αυτούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Το ποίημα λοιπόν στην γιορτή δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε παιδιού, αλλά συλλογική της μικρής ομάδας η οποία τα παρουσιάζει στο κοινό με έναν θεατρικό τρόπο (Ήρωες 2019).

Ας προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την αμηχανία των μικρών μαθητών αλλά και των γονιών τους την στιγμή που κάποιο παιδί δεν θυμάται, δεν θέλει ή φοβάται την έκθεση στο κοινό και δεν απαγγέλει το ποίημα του.


Εναλλακτικοί τρόποι απαγγελίας των ποιημάτων.Απαγγέλω το ποίημα μου παρέα μας μια κούκλα.

Το παιδί δραματοποιεί το ποίημα κρατώντας στο χέρι του μια γαντόκουκλα. Η κούκλα το συντροφεύει ώστε να μην νιώθει τόσο έντονη την έκθεση στο κοινό. Κι αν κάνει και κάποιο λάθος στην εκφορά του λόγου δεν θα φοβηθεί διότι το λάθος θα το κάνει η κούκλα. Είναι ένα διασκεδαστικός τρόπος ώστε να τολμήσουν να εκτεθούν στο κοινό ακόμη και τα πιο συνεσταλμένα παιδιά. Η κούκλα σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν ασπίδα προς το παιδί. Ο τρόπος παρουσίασης δε θα δώσει μια διαφορετική νότα στην γιορτή.

Με Μουσική Συνοδεία: Το νήπιο θα μπορούσε να απαγγέλλει το ποίημα με τη συνοδεία ενός μουσικού οργάνου, όπως πιάνο ή κιθάρα. Η μουσική θα προσθέτει μια μαγική διάσταση στην απαγγελία και θα κρατά το κοινό πιο συνδεδεμένο με το ποίημα. Το παιδί μπορεί να έχει μπροστά του κρουστά οργανάκια και να παίζει στον ρυθμό την ώρα που απαγγέλει το ποίημα.
Παράδειγμα: Το ποίημα των τυμπανιστών.

Τυμπανιστής 1

Μέσα στην νύχτα,

την σκοτεινή

υπάρχει ένα μικρό παιδί,

Που κλαίει.Τυμπανιστής 2

Μπορεί να μην έχει

ζεστή αγκαλιά

που ο πόλεμος στέρησε,

εκεί μακριά

Στο κρύο.


Τυμπανιστής 3

Μπορεί να μην έχει

κομμάτι ψωμί,

γιατί οι γονείς του

γινήκαν φτωχοί

Απ' την κοινωνία.


Τυμπανιστής 4

Εσύ τι θα κάνεις

γι' αυτά τα παιδιά;

μπορείς να γεμίσεις

χαρά την καρδιά;

Τώρα!


Τυμπανιστής 5

Ελάτε να ζήσουμε

Όλοι μαζί,

Μες της ειρήνης

Την ολόφωτη Γη!

Τώρα!


Αυτό το ποίημα μπορεί να απαγγελθεί με την συνοδεία του τύμπανου. Ώστε να είναι πολύ ρυθμικό ανάλογο με τον ρόλο του μικρού τυμπανιστή.


Συνδυάζοντας την Απαγγελία με Χορό: Το νήπιο μπορεί να απαγγείλει το ποίημα κάνοντας απλές χορευτικούς κινήσεις ή χορογραφίες που ταιριάζουν με τα λόγια του ποιήματος. Αυτός ο τρόπος προσθέτει μια σωματική έκφραση στην απαγγελία.

Διαδραστική Απαγγελία με το Κοινό: Το παιδί μπορεί να ενθαρρύνει το κοινό να συμμετέχει σε ορισμένα μέρη της απαγγελίας, όπως επαναλαμβάνοντας φράσεις ή κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις. Αυτό κάνει την εμπειρία πιο συμμετοχική και διασκεδαστική.

Χρησιμοποιώντας Τεχνολογία (π.χ. Projector ή Τάμπλετ): Το νήπιο μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνολογικά εργαλεία όπως ένα τάμπλετ ή έναν προβολέα για να εμφανίσει εικόνες ή βίντεο που συμπληρώνουν το ποίημα, κάνοντας την απαγγελία πιο ζωντανή και πολυδιάστατη.Ας δούμε τώρα ένα ακόμη παράδειγμα

Το ποίημα

• Η νύχτα είναι όμορφη σχεδόν μαγική

Ξημερώνουν Χριστούγεννα για κάθε παιδί.

Είναι Χριστούγεννα!


• Αστέρια ολόφωτα στους ουρανού το ποτάμι

Αγάπη ολόγλυκη στης καρδιάς μου την άκρη.

Είναι Χριστούγεννα!


• Η αγάπη πλημμύρισε των παιδιών την καρδιά

Ήρθαν Χριστούγεννα χαρείτε ξανά!

Είναι Χριστούγεννα!


• Πόσα όνειρα πλάθει η παιδική φαντασία

Τα Χριστούγεννα φέρνουν στην ζωή μας μαγεία!

Είναι Χριστούγεννα!


Επιλογή Μουσικής: Διαλέξτε μια ήπια, γιορτινή μουσική συνοδεία που να ταιριάζει με τον ρυθμό και το συναίσθημα του ποιήματος. Η κλασική χριστουγεννιάτικη μουσική ή ακόμα και ήσυχες μελωδίες πιάνου μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλά.

Ρυθμική Απαγγελία: Συγχρονίστε την απαγγελία του ποιήματος με τη μουσική. Το παιδί μπορεί να κάνει μικρές παύσεις στα σημεία που η μουσική κορυφώνεται ή να τονίζει ορισμένες λέξεις στα σημεία με πιο ήπια μουσική.Παρουσίαση με Κούκλες

Κούκλες Χριστουγεννιάτικου Θέματος: Δημιουργήστε ή επιλέξτε κούκλες που αντιπροσωπεύουν χαρακτήρες ή στοιχεία των Χριστουγέννων, όπως ο Άγιος Βασίλης, ταρανδάκια, αγγελούδια, ή ακόμη και αντικείμενα όπως δέντρο και δώρα.Διαδραστική Απαγγελία με Κούκλες: Κάθε στροφή του ποιήματος μπορεί να συνοδεύεται από την κίνηση μιας κούκλας. Για παράδειγμα, όταν αναφέρετε τα "αστέρια ολόφωτα", μια κούκλα που κρατά ένα αστέρι μπορεί να παρουσιάζεται.


Σκηνική Απεικόνιση: Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό σκηνικό που να απεικονίζει τον χειμερινό ή τον γιορτινό κόσμο, όπου το παιδί με τις κούκλες μπορεί να αναπαραστήσει σκηνές από το ποίημα.

Συνδυασμός Μουσικής και Κούκλων

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε και τις δύο προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας τη μουσική για να ενισχύσετε την ατμόσφαιρα και τις κούκλες για να δώσετε ζωντάνια στις σκηνές του ποιήματος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει την απαγγελία πολύ πιο διαδραστική και εντυπωσιακή.


θα βρείτε το δρώμενο για τον Αη-Βασίλη εδώ.

121 views0 comments

Comments


bottom of page