top of page

Καλωσορίζοντας την κούκλα στην τάξη!

 

μπορείς να δεις τις κούκλες μας εδώ

 

Θα σας περιγράψω μια σκηνή που βλέπουμε συχνά στα νηπιαγωγεία τα οποία επισκεπτόμαστε με τον κουκλοθίασό μας:

Τα πρόσωπα των παιδιών της τάξης φωτίζονται καθώς παρουσιάζονται μπροστά τους οι κούκλες- πρωταγωνιστές του έργου που μόλις παρακολούθησαν.

Από μαρτυρίες εκπαιδευτικών το ίδιο συναίσθημα νιώθουν τα παιδιά και την στιγμή που οι κούκλες του κουκλοθεάτρου χρησιμοποιούνται για να κάνουν το μάθημα –δραστηριότητα πιο ζωντανή και πιο ενδιαφέρουσα.


Η κούκλα κινείται με την βοήθεια της δασκάλας αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα παιδιά να την παρακολουθήσουν και να προσέχουν κάθε της κίνηση.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να παίξουν με τις κούκλες, ζωντανεύοντας τες και αποδίδοντας προσωπικότητες, χαρακτηριστικά, στάσεις , συναισθήματα.

Η κούκλα του κουκλοθεάτρου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε θέλει ένα παιδί. Πρώτα – πρώτα ο καλύτερός του φίλος.

Μπορεί όμως να γίνει και το μικρό του αδερφάκι, ο δάσκαλος ή ακόμη και το κατοικίδιό του.

Ο κόσμος που δημιουργούν τα παιδιά με τις κούκλες είναι εξολοκλήρου δικός τους.

Ένας κόσμος χωρίς όρια που μπορούν να εξερευνήσουν ελεύθερα.


Πως μπορούν να βοηθήσουν
αυτές οι κούκλες στην εκπαιδευτική διαδικασία;
  • Ενισχύουν την δημιουργικότητα

  • Τονώνουν την φαντασία

  • Κάνουν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Μοιράζονται πιο εύκολα (τα παιδιά) τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις τους.

  • Τα παιδιά εκφράζουν με την βοήθεια της κούκλας πιο εύκολα τα συναισθήματά τους.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν έμφυτη την διαδραστικότητα, η κούκλα είναι το έναυσμα ώστε η γνώση να κατακτηθεί πιο εύκολα.

 
 

Μια παρατήρηση για τα μικρότερα παιδιά (0 έως 3 ετών)

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να είναι υπερβολικά δραστήρια και εύκολα ευερέθιστα ή εκκεντρικά. Οι κούκλες του κουκλοθεάτρου είναι ιδανικές για να τραβήξουν την προσοχή τους επειδή είναι ασφαλείς, διασκεδαστικές και αποτελούν φυσική εξέλιξη των παιχνιδιών που έχουν στο σπίτι.

Πολλές εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας δηλώνουν:

"Οι μαθητές μου ενθουσιάζονται πολύ όταν χρησιμοποιώ κούκλες. Τους αρέσει να παρακολουθούν και να παίζουν σενάρια της καθημερινής ζωής."



«Οι δαχτυλόκουκλες ιδιαίτερα είναι πιο αποτελεσματικές για τα παιδιά μου, επειδή έχουν τόσο μικρά χέρια. Βάζοντας κούκλες στα δάχτυλά τους μπορούν να μεταμορφώσουν τα δάχτυλά τους σε οτιδήποτε θέλουν.»



Οι κούκλες είναι επίσης αποτελεσματικές για την διδασκαλία της αφήγησης.

Άλλη μια δασκάλα μας αναφέρει με ενθουσιασμό για τις κούκλες:

«είναι καταπληκτικές ως οπτικό βοήθημα για το τραγούδι και το χορό, βοηθούν τα παιδιά να είναι εφευρετικά και καλλιτεχνικά και επιτρέπουν στα οράματα και τις εμπνεύσεις τους να ζωντανέψουν.»

Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου οι κούκλες του κουκλοθέατρου είναι απλά και αποτελεσματικά εργαλεία για την παροχή πληροφοριών.

Μαρτυρία μια δασκάλας: Συχνά (οι μαθητές μου) παραθέτουν πράγματα που έχω πει στα μαθήματα ή πράγματα που έχουν πει οι γονείς τους στο σπίτι. Οι κούκλες του κουκλοθεάτρου τους επιτρέπουν να προβάλλουν πράγματα που παρατηρούν και σχετίζονται με τη ζωή τους.»


Η Carina Cancelli εκπαιδευτικός που ασχολήθηκε πολύ με το κουκλοθέατρο στην διδακτική πράξη διδάσκει σε ένα Μοντεσσοριανό νηπιαγωγείο της περιοχής του Τορόντο στον Καναδά αναφέρει: "Πολλοί μαθητές ακόμη και σε μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου νιώθουν πολύ άβολα με βαθιά προσωπικά θέματα και οι κούκλες του κουκλοθέατρου χρησιμοποιήθηκαν για να ελαφρύνουν την διάθεση. Οι κούκλες του επιτρέπουν να εκφράσουν ζητήματα ή ανησυχίες με μια «μάσκα» κρύβονται πίσω από τις κούκλες, αλλά εξακολουθούν να μιλούν για τα θέματα που βρίσκονται στο χέρι τους – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Οι κούκλες μπορούν να ενδυναμώσουν τους μαθητές και να τους διαβεβαιώσουν ότι μπορούν να συζητήσουν δύσκολα ζητήματα χωρίς να επικεντρωθούν ή να τεθούν επί τόπου.


Η Cancelli προσθέτει: Οι κούκλες κουκλοθεάτρου λειτουργούν επίσης ως διέξοδος επειδή οι μαθητές μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν πράγματα που μπορεί να τους πονέσουν ή να μοιραστούν πράγματα χωρίς να αισθάνονται ευάλωτοι.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα :

πως οι κούκλες του κουκλοθέατρου είναι ένα εργαλείο για την εκφώνηση και την προφορά λέξεων,

η πολυχρηστική τους λειτουργικότητα επιτρέπει στο μυαλό των παιδιών να δημιουργεί, να εξερευνά και να ανθίζει.



310 views0 comments
bottom of page