top of page

Διασκεδαστικές Επιστημονικές Περιπέτειες

Πειράματα με Πάγο για Οικογένειες τις Χριστουγεννιάτικες Διακοπές



Γνωρίζετε τα δυο αδερφάκια; Την Μυρτώ και τον Νικόλα;

Είναι στην ηλικία των 6 ετών η Μυρτώ και των τεσσάρων ο Νικόλας. Τώρα που είναι σε διακοπές θέλουν να ασχοληθούν πάντα με κάτι δημιουργικό. Η μαμά τους πάντα τους ετοιμάζει εκπλήξεις, αλλά σήμερα δεν θα είναι στο σπίτι, έχει μια δουλειά κι έτσι κάλεσε την ξαδέρφη της την θεία Ερμιόνη να προσέχει τα παιδιά.













Μυρτώ: Σίγουρα θα βαρεθούμε με την θεία Ερμιόνη, δεν ξέρει να παίζει παιχνίδια με τα παιδιά όλη την ώρα ασχολείται με το κινητό της τηλέφωνο.

Νικόλας: που ξέρεις μπορεί σήμερα να κάνει μια εξαίρεση για εμάς και να παίξουμε μαζί της.

Α! να την ήρθε, πάω να ανοίξω.

Η μαμά είχε προλάβει και άνοιξε την πόρτα. Η θεία Ερμιόνη ήρθε και κάθισε όπως πάντα στον καναπέ του σαλονιού.

Τα παιδιά την κοίταζαν σκεπτικά.

Θεία Ερμιόνη: Πως είναι τα μικρά μου ανιψάκια; Περνάτε όμορφα τις διακοπές;

Νικόλας: Τέλεια! Η μαμά μας έχει κάθε ημέρα και μια έκπληξη.

Μυρτώ: Σήμερα όμως! Πάνε οι εκπλήξεις!

Θεία Ερμιόνη: Μην στεναχωριέστε κάτι έχω ετοιμάσει και εγώ με την βοήθεια της μαμάς σας.

Η μαμά των παιδιών έφυγε και τα παιδιά κάθισαν στο σαλόνι με την θεία.

Για λίγη ώρα κανείς δεν μιλούσε. Ίσως τα παιδιά περίμεναν να δουν τι είχε ετοιμάσει η θεία.

Και πραγματικά η θεία μέσα από την μεγάλη της τσάντα έβγαλε ένα μεγάλο βιβλίο!

«Ο μεγάλος χνουδωτός»



Τα παιδιά κάθισαν δίπλα στην θεία και περίμεναν να αρχίσει την ανάγνωση.

Πόσο το ευχαριστήθηκαν! Δεν περίμεναν η θεία να τους διάβαζε παραμύθια!

Θεία Ερμιόνη: Έχει και συνέχεια όμως! Θέλετε να ελευθερώσουμε τα ζωάκια των πάγων που κινδυνεύουν;

Τα μάτια των παιδιών άστραψαν από χαρά.

Παιδιά: ναι!



Η θεία Ερμιόνη ετοίμασε το μεγάλο τραπέζι και έβαλε επάνω ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο για να μην λερώσουν. Στην συνέχεια έβγαλε από την κατάψυξη μερικά μπολάκια.

Τα παιδιά τα κοίταξαν ήταν παγωμένα και καθένα τους είχε και ένα ζωάκι μέσα.

Νικόλας: Τα καημένα θα έχουν ψοφήσει από το κρύο!

Θεία Ερμιόνη: Όχι βέβαια περιμένουν τους διασώστες τους. Θέλετε να τα σώσετε;

Μυρτώ: ναι!!!!

Θεία Ερμιόνη: Τότε δεν έχετε παρά να ακούσετε τις οδηγίες.

Η θεία Ερμιόνη έφερε ένα μπολάκι με ζεστό νερό, ένα μπολάκι με χοντρό αλάτι και μερικά σταγονόμετρα.

Θεία Ερμιόνη: Η διάσωση των μικρών ζώων αρχίζει! Βουτάμε το σταγονόμετρο μέσα στο ζεστό νερό το τραβάμε και μετά το ρίχνουμε πάνω στον πάγο. Το ζεστό νερό θα λιώσει τον πάγο και έτσι τα ζωάκια θα ελευθερωθούν.

Νικόλας: Το χοντρό αλάτι γιατί το χρειαζόμαστε;

Θεία Ερμιόνη: Το αλάτι βοηθά να λιώνει πιο γρήγορα ο πάγος.

Μυρτώ: Για αυτό η μαμά έριξε αλάτι στην αυλή πέρυσι που είχε χιονίσει;

Θεία Ερμιόνη: Ακριβώς. Το νερό ανακατεύεται με το αλάτι και δεν μπορεί να γίνει πάγος τόσο γρήγορα.

Τα παιδιά προσπάθησαν και τα κατάφεραν ελευθέρωσαν τα ζωάκια μέσα από το στρώμα του πάγου.

Ο Νικόλας δυσκολευόταν λίγο και χρησιμοποίησε το σταγονόμετρο σαν τρυπάνι ώστε να σκάψει και να βγάλει το ζωάκι του πιο εύκολα.



Και μια στιγμή που η θεία Ερμιόνη ήταν απασχολημένη με το ζωάκι της Μυρτούς έβαλε τον πάγο στο στόμα του.

Νικόλας: Μμμ! Είναι κρύο σαν παγωτό.

Θεία Ερμιόνη: Νικόλα κάνεις ζαβολιές οι κανόνες λένε να ελευθερώσεις το ζωάκι σου με το σταγονόμετρο και το ζεστό νερό ή το αλάτι και όχι να το κάνεις παγωτό.




Η ώρα του γονιού και του δασκάλου

Παρακολουθήσαμε δραματοποιημένη την δραστηριότητα της διάσωσης των ζώων.

Πόσες όμως γνώσεις και δεξιότητες κατακτά το παιδί μέσα από αυτή την απλή δραστηριότητα; Πόση αξία έχει αυτή η δραστηριότητα να πραγματοποιείται μαζί με τους γονείς και μακριά από οθόνες;

  • Εκπαιδευτική αξία: Τα παιδιά έχουν περισσότερο χρόνο ελεύθερο κατά τη διάρκεια των διακοπών και μπορούν να επωφεληθούν από μια εκπαιδευτική εμπειρία όπως αυτή. Οι πειραματικές δραστηριότητες ενθαρρύνουν την παιδική περιέργεια, βοηθούν στην κατανόηση των επιστημονικών αρχών και βελτιώνουν τις ικανότητες προβληματισμού.

  • Οικογενειακή συνεργασία: Η πραγματοποίηση πειραμάτων με τα παιδιά σας δημιουργεί μια ευκαιρία για οικογενειακή συνεργασία και διασκέδαση. Μπορείτε να απολαύσετε την ώρα που περνάτε μαζί, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια στενότερη σχέση με τα παιδιά σας.

  • Εορταστική διάθεση: Η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι μια εποχή όπου οι οικογένειες συνήθως ενώνονται και δημιουργούν αναμνήσεις. Η πραγματοποίηση φυσικών πειραμάτων μπορεί να προσθέσει μια επιπλέον διάσταση στην εορταστική διάθεση, δημιουργώντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά σας.


Ποιες είναι όμως οι δεξιότητες που ένα παιδί θα καλλιεργήσει κατά την διάρκεια αυτής της δραστηριότητας;

  • Επιστημονική σκέψη και επίλυση προβλημάτων: Μέσα από τα πειράματα, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να παρατηρούν, να συλλέγουν δεδομένα και να αναλύουν αποτελέσματα. Αναπτύσσουν επιστημονική προσέγγιση και μαθαίνουν να θέτουν ερωτήσεις.

  • Κριτική σκέψη: Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τα παιδιά μαθαίνουν να αξιολογούν πληροφορίες και να αναλύουν την αξιοπιστία των πηγών τους. Αναπτύσσουν την ικανότητα να σκέφτονται κριτικά και να καταλαβαίνουν τον τρόπο λειτουργίας της επιστημονικής μεθόδου.

  • Συνεργατική εργασία: Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων με τον γονέα τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με άλλα άτομα. Αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και διαμόρφωσης κοινών στόχων.

  • Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση: Οι επιτυχίες κατά τη διάρκεια των πειραμάτων βοηθούν τα παιδιά να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους και την αυτοπεποίθησή τους. Μαθαίνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις και να επιτύχουν.

  • Δημιουργικότητα: Τα πειράματα προσφέρουν την ευκαιρία για δημιουργική έκφραση και φαντασία. Τα παιδιά μπορούν να εφευρίσκουν, να πειραματίζονται και να δημιουργούν με τον δικό τους τρόπο.

Αυτές οι δεξιότητες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού και την προετοιμασία του για τη μελλοντική εκπαίδευση και επαγγελματική ζωή.

Επίσης, η εμπειρία της συνεργασίας με τον γονέα στον τομέα της επιστήμης μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα στο παιδί και τον γονέα και να προσφέρει ευκαιρίες για κοινή διασκέδαση και μάθηση.

Η διδασκαλία σε νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας σχετικά με τις φυσικές δεξιότητες με πολικά ζώα είναι πολύ διασκεδαστική.

Αυτή η λεπτή κινητική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για τις καταστάσεις της ύλης και να συγκρίνετε το νερό σε στερεή ή υγρή μορφή μέσω του παιχνιδιού!



Θέλεις κι άλλες συναρπαστικές δραστηριότητες διάσωσης;

Υπάρχουν τόσες πολλές συναρπαστικές δραστηριότητες διάσωσης για μικρά χεράκια! Αυτές οι λεπτές κινητικές δραστηριότητες βοηθούν στην ανάπτυξη της δύναμης των χεριών, της λαβής από την λαβίδα και του συντονισμού χεριού-ματιού. Εδώ θα βρείτε μερικές ακόμη δραστηριότητες που βοηθούν την λεπτή κινητικότητα.

 

Τα ζώα σε κίνδυνο από το πλαστικό.

Χρησιμοποιώντας ταινία και πλαστικά ζώα, κολλήστε τα ζώα σε μια σκληρή επιφάνεια όπως το τραπέζι ή ένα δίσκο. Προσκαλέστε τα νήπια ή τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να εργαστούν για να τραβήξουν την ταινία και να ελευθερώσουν τα ζώα. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά είναι μεγάλη επιτυχία για μικρά παιδιά και λειτουργεί σε αυτές τις λεπτές κινητικές δεξιότητες!

 

ΣΩΣΕ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ

Αυτή η γρήγορη και εύκολη λεπτή κινητική δραστηριότητα είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη του συντονισμού χεριού-ματιού και τη χρήση στρατηγικής. Προσκαλέστε τα παιδιά να δοκιμάσουν να πιάσουν ένα σκυλί από το νερό χρησιμοποιώντας λαβίδες ή τσιμπιδάκια. Το κόλπο είναι ότι πρέπει να δουλέψουν γύρω από την ταινία του ζωγράφου που είναι σταυρωμένη σε όλο τον κάδο! Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση με διάφορους τρόπους και είναι ένας τόσο εύκολος τρόπος για να εμφυσήσετε τα ζώα και να διασκεδάσετε με λεπτή κίνηση!



Πόσο βοηθούν το παιδί της προσχολικής ηλικίας οι ασκήσεις λεπτής κινητικότητας;

Η λεπτή κινητική εργασία στην προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική.

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν τη χρήση μικρών μυών στα χέρια, τους καρπούς, τα δάκτυλα, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών μας. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν τις κινήσεις μικρών μυών που απαιτούν από τον εγκέφαλο του παιδιού σας να συντονίζει τη δράση και αυτό που βλέπει. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες μπορούν να επηρεάσουν πράγματα όπως το να κρατάτε ένα πιρούνι για να φάτε ή να χρησιμοποιήσετε ένα μολύβι για να  γράψετε .

Για τα μικρά παιδιά, η ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι μια δεξιότητα που απαιτεί συνεχή εξάσκηση, και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του συντονισμού χεριού-ματιού.



Εδώ θα βρείτε αναλυτικά πως θα πραγματοποιήσετε την διάσωση των ζώων της Αρκτικής.

Η διάσωση των παγωμένων ζώων της Αρκτικής

χρόνος προετοιμασίας: 5 ΛΕΠΤΑ

ενεργός χρόνος: 30 ΛΕΠΤΑ

συνολικός χρόνος: 35 ΛΕΠΤΑ

δυσκολία: μικρή

Αυτή η δραστηριότητα διάσωσης με ασκήσεις  λεπτής κινητικότητας  ζώων της Αρκτικής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμφυσήσετε την επιστήμη και το πρακτικό παιχνίδι. Προσκαλέστε το νήπιο ή το παιδί προσχολικής ηλικίας να λιώσει τον πάγο και να σώσει τα ζώα της Αρκτικής!

ΥΛΙΚΑ

1. Μικρά μπολάκια κατάψυξης (φόρμες από σιλικόνη ή μπολάκια από αλουμίνιο για κέικ)

2. Μεγαλύτερο ρηχό μπολ (ή ταψί)

3. Παιχνίδια ζώων της Αρκτικής

4. σταγονόμετρα (θα τα βρείτε σε φαρμακεία, εργαστήρια μικροβιολογικά, ιατρεία – εναλλακτικά χρησιμοποιήστε καλαμάκια που θα τα κλείσετε διπλώνοντας και κλείνοντας την μια τους άκρη με έναν συνδετήρα – έτοιμο το αυτοσχέδιό σας σταγονόμετρο!)

ή πινέλα!

5. Χρώμα τροφίμων (προαιρετικό)

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Το προηγούμενο βράδυ, τοποθετήστε ένα αρκτικό ζώο σε κάθε μπολάκι. Προσθέστε αρκετό νερό σε κάθε μπολάκι για να το γεμίσετε ως επί το πλείστον μέχρι την κορυφή.

2. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες χρώματος τροφίμων για διασκέδαση, αν θέλετε. το έκανα. Αρκεί να κάνει ένα ωραίο γαλάζιο.

3. Βάλτε τα μπολάκια στην κατάψυξη όλη τη νύχτα ή μέχρι να παγώσουν.

 

ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

Μόλις παγώσουν, βάλτε τα ζώα της Αρκτικής έξω στον πάγκο σε λίγα λεπτά για να ξεπαγώσουν τόσο ώστε να μπορέσετε να τραβήξετε το κομμάτι πάγου από το μπολάκι και να το τοποθετήσετε σε ένα μεγαλύτερο, ρηχό μπολ.

Γεμίστε το μπολάκι με χλιαρό νερό. (Όχι ζεστό, καθώς δεν θέλετε να καεί το μικρό σας).

Τοποθετήστε τα πάντα σε ένα δίσκο με μια πιπέτα και προσκαλέστε το παιδί προσχολικής ηλικίας να βοηθήσει στη διάσωση των αρκτικών ζώων από το παγόβουνο!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

*Αυτή η δραστηριότητα απαιτεί λίγη προετοιμασία. Τίποτα δύσκολο, απλά πρέπει να θυμάστε να συναρμολογήσετε τα πράγματα εκ των προτέρων .

 

* Εάν θέλετε, χρησιμοποιήστε βραστό νερό για να καλύψετε τα ζώα, ώστε όταν το νερό παγώσει να παγώσει καθαρό χωρίς μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα.

Δείτε εδώ μια παρόμοια δραστηριότητα

Εμείς βρήκαμε εδώ πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά βρείτε κι εσείς ακόμη πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες εδώ

163 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page