top of page

Πες το με μια κούκλα: Η κούκλα μάπετ 

δες την προσφορά μας για τις κούκλες μάπετ εδώ

 

Έτσι ξεκίνησαν όλα! Η ιστορία.

Ήταν το 1955 όταν ο Jim Henson σχεδίασε στο χαρτί ένα διαφορετικό χαρακτήρα για το κουκλοθέατρό του. Ήταν ένα πλάσμα που έμοιαζε με σαύρα όμως θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει τον ρόλο του βατράχου. Αυτό ήθελε να πετύχει ο Jim Henson με αυτή την νέα κατασκευή . Ήθελε να δημιουργήσει μια κούκλα πιο εύπλαστη και να μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά της με την κίνηση του προσώπου της.


Το σώμα αυτής της πρώτης κούκλας που έφτιαξε ο Henson ήταν από χαρτόνι με υλικό κομμένο από ένα πράσινο παλτό της μητέρας του. Τα μάτια της κούκλας ήταν ένα μπαλάκι του πιγκ-πονγκ που το χώρισε στην μέση.

Έτσι γεννήθηκε ο Κέρμιτ ο βάτραχος. Ίσως η πιο γνωστή μάπετ κούκλα στον κόσμο!

Μέχρι τότε οι κούκλες του κουκλοθέατρου κατασκευάζονταν από σκληρά υλικά όπως papier – mache για να πετύχει το σχέδιό του ο Henson κατασκεύασε τη δική του κούκλα από μαλακό υλικό όπως το αφρολέξ το οποίο είναι ελαφρύ, εύκαμπτο και ανθεκτικό.

Ποιο ήταν όμως αυτό το χαρακτηριστικό,

που έκανε τις κούκλες μάπετ τόσο ξεχωριστές και τόσο διάσημες;

Το πρώτο χαρακτηριστικό αυτής της κούκλας είναι ότι μπορεί να ανοίγει το στόμα της ώστε να δώσει την αίσθηση ότι μιλάει.

Επίσης το εύκαμπτο του προσώπου της την κάνει ξεχωριστή ώστε να μπορεί να εκφράσει και να συναισθήματά της. Πράγμα που άλλες κούκλες του κουκλοθεάτρου δεν μπορούν να το κάνουν.

Ποιες είναι τελικά οι κούκλες μάπετ;

Η καλτσόκουκλα


Η πιο απλή μορφή της κούκλας τύπου μάπετ είναι η καλτσόκουκλα. Φαντάσου μέσα σε μια κάλτσα να μπαίνει το χέρι και η παλάμη να ανοιγοκλείνει την πατούσα της κάλτσας.

Αυτή η κούκλα δεν έχει χέρια και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το ύφος της κούκλας της το δίνουν τα μάτια της.


Κούκλες μάπετ που κινούνται τα χέρια τους με ράβδους.

Half body puppet.

Οι κούκλες αυτές έχουν χέρια και ο χαρακτήρας παρουσιάζεται μέχρι την μέση, χωρίς να έχει πόδια.

Το ένα χέρι του κουκλοπαίχτη μπαίνει μέσα στο στόμα της κούκλας και με το άλλο κρατά τις ράβδους για να κινεί τα χέρια της. Για να είναι πιο εύκολη η κίνηση μπορούμε να συνδέσουμε με ράβδο μόνο το ένα χέρι.

Ξέρεις πως μπορείς εύκολα να βρεις μια ράβδο για να κινήσεις το χέρι της κούκλας; Με μια βελόνα πλεξίματος!

Είναι όμως το παίξιμο της μάπετ κούκλας τόσο εύκολο;

Ο Frank Oz συνεργάτης στο MuppetShow του JimHenson δήλωσε ότι:

«Αυτό που κάνουμε είναι τόσο περίπλοκο που δεν έχεις πραγματικά χρόνο να σκεφτείς πως το κάνεις. Πρώτα καταλαβαίνει το σώμα σου τι κάνεις και μετά το μυαλό σου.»

Κούκλα μάπετ με χέρια.


Ορισμένες κούκλες μάπετ έχουν χέρια μέσα στα οποία μπορεί να εισχωρήσει το χέρι του κουκλοπαίχτη. Για να φαίνεται πιο φυσική η κίνηση αυτής της κούκλας μερικές φορές χρειάζεται η συνεργασία δυο κουκλοπαιχτών . Ο ένας χειρίζεται το κεφάλι και το αριστερό του χέρι και ένας άλλος χειρίζεται το δεξί χέρι της κούκλας.

Ολόσωμη κούκλα μάπετ.


Αυτού του είδους οι κούκλες απαιτούν από τον κουκλοπαίχτη να μπει κυριολεκτικά μέσα τους.Το Big Bird από την τηλεοπτική σειρά Sesame street είναι η πιο γνωστή κούκλα αυτού του είδους. Για να φτάσει το ύψος του Big Bird ο κουκλοπαίχτης φοράει ειδικά παπούτσια με τακούνι. Σηκώνει το δεξί του χέρι όσο πιο ψηλά μπορεί πάνω από το κεφάλι του για να ελέγξει το κεφάλι και το στόμα της κούκλας. Το αριστερό του χέρι μπαίνει στο αριστερό γάντι του Big Bird.

Αυτές είναι οι κατηγορίες των κουκλών Muppet.

Στην Αμερική όμως εκεί που δημιουργήθηκε και άνθισε αυτό το είδος , τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι κούκλες αυτές δεν προβάλλονται πίσω από μια κουρτίνα ή σκηνικό όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές κούκλες του κουκλοθεάτρου.

Τριγυρίζουν σαν πραγματικοί ηθοποιοί σε τηλεοπτικό σκηνικό και συχνά αλληλεπιδρούν με του ζωντανούς ηθοποιούς.

Το «Sesame street” είχε πολλούς ανθρώπινους χαρακτήρες και το “The Muppet Show” είχε τουλάχιστον έναν άνθρωπο gueststarκάθε εβδομάδα κατά την διάρκεια της προβολής του.

Πως είναι λοιπόν να παίζεις με τους Muppets;

Σύμφωνα με τους περισσότερους από αυτούς τους ηθοποιούς είναι σαν να παίζεις με άλλους ανθρώπους. Η Carol Burnett , η οποία ήταν gueststar στο show είπε ότι:

"Όταν ο Κέρμιτ είναι εκεί πάνω και σε κοιτάζει κατάματα, τον πιστεύεις εντελώς!»

Φτιάχνω την δική μου κούκλα Μάπετ.

Μια απλή κατασκευή κούκλας μάπετ είναι η κούκλα με την κάλτσα.

Ας δούμε εδώ πως μπορείς κι εσύ να δημιουργήσεις τη δική σου. 

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την κούκλα μάπετ θα τα βρεις εδώ


 

Οι χαρακτήρες

Το γνωστό Muppet show αλλά και το εκπαιδευτικό showγια παιδιά “Sesamestreet” παρουσίασε πολλούς χαρακτήρες της κούκλας τύπου μάπετ. Γνωρίσαμε το Κέρμιτ τον βάτραχο και την αγαπημένη του Miss Piggy. Το τέρας που καταβροχθίζει μπισκότα αλλά και τους δυο παράξενους γέρους που σχολίαζαν τα πάντα κατά την διάρκεια του show.

Εμείς ας παρουσιάσουμε τους δικούς μας ήρωες: είναι η Ναταλία ένα κορίτσι που μπορεί να γίνει φίλη με κάθε παιδί. Ο Ορέστης που κάνει παρέα στα πιο μικρά παιδάκια μια και είναι ένα είδος καλτσόκουκλας. Αλλά και ο θείος Αλβέρτος που μας βοηθά στην γωνιά της επιστήμης να κάνουμε πειράματα και να γνωρίσουμε τον κόσμο της φυσικής .

Μπορείς στην δική μας συλλογή να βρεις ακόμη και τον δράκο των φόβων, ιδανικό για την συναισθηματική αγωγή.Γιατί η χρήση της κούκλας μάπετ στην τάξη είναι τόσο συναρπαστική;

  • Κάνει την μάθηση πιο διασκεδαστική και ελκυστική.

Οι μαθητές είναι πιο πιθανό να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές. Η κούκλα μάπετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα μαθησιακή εμπειρία.

  • Βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν δύσκολες έννοιες. Η κούκλα μάπετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει μια ιδέα ή έννοια με έναν τρόπο που είναι εύκολο να κατανοηθεί από τους μαθητές.

  • Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την φαντασία. Η κούκλα μάπετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν την φαντασία τους. Για παράδειγμα , οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες ή να παίξουν ρόλους χρησιμοποιώντας την κούκλα μάπετ.

  • Βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας. Για παράδειγμα οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κούκλα μάπετ για να παρουσιάσουν μια έκθεση ή να διαπραγματευτούν μια συμφωνία.

  • Ενίσχυση της Γλωσσικής Ανάπτυξης. Η κίνηση του στόματος των κουκλών μάπετ παρέχει έναν απτό τρόπο ενίσχυσης των δεξιοτήτων ομιλίας και γλώσσας. Οι δάσκαλο και οι λογοθεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις κούκλες για να ενθαρρύνουν τη λεκτική επικοινωνία και την αφήγηση.

  • Διευκόλυνση της συμμετοχικότητας και της διαφορετικότητας. Το ποικίλο καστ των χαρακτήρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διδάξει στα παιδιά τη συμμετοχή , τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν μαθήματα που επισημαίνουν τις διαφορές και προάγουν την ανεκτικότητα.

  • Υποστήριξη της Ειδικής Αγωγής. Οι κούκλες Μάπετ είναι πολύτιμα εργαλεία στις τάξεις ειδικής αγωγής. Μπορούν να βοηθήσουν στην επικοινωνία, τη συναισθηματική ρύθμιση και την κοινωνική αλληλεπίδραση για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

  • Οι κούκλες μάπετ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφήγηση ιστοριών ή να παρουσιάσουν πληροφορίες.Οι κούκλες Μάπετ, με τις ελκυστικές τους ιδιότητες και τη μοναδική κίνηση του στόματος τους, έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητα εργαλεία στην εκπαίδευση.

Αυτά τα ευέλικτα διδακτικά βοηθήματα ενισχύουν τη δέσμευση προάγουν την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και προάγουν τη συμπερίληψη.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν κούκλες Μάπετ στο ρεπερτόριό τους για να κάνουν τη μάθηση πιο διασκεδαστική , διαδραστική και αποτελεσματική για τους μαθητές τους.

Μπορείς κι εσύ λοιπόν να δημιουργήσεις μαζί με τους μαθητές στην τάξη σου τους δικούς σου χαρακτήρες και να παίξει το δικό σου “Muppet Show”!


 

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την κούκλα μάπετ θα τα βρεις εδώ


 

291 views0 comments

Comments


bottom of page