top of page
Εικόνα συγγραφέαΑναστασία Ξηρομερίτου

Από το Νηπιαγωγείο ξεκινά η γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού



Στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων κάθε Νηπιαγωγείου υπάρχει και η γλωσσική ανάπτυξη.

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών περιλαμβάνει δραστηριότητες και εμπειρίες τέτοιες που να βοηθήσουν τα παιδιά:

· στην ακουστική

· λεκτική

· γραφική

· αναγνωστική ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη της γλωσσικής καλλιέργειας των παιδιών γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτό διακρίνεται από την γρήγορη γλωσσική εξέλιξή τους κατά την νηπιακή ηλικία.

Η γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού πρέπει να ενθαρρύνεται από δραστηριότητες για ακουστική ευαισθητοποίηση καθαρή άρθρωση ,προφορική επικοινωνία, εμπλουτισμό του λεξιλογίου, κατανόηση εννοιών και σωστή σύνταξη.

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν από τα πρότυπα που τους παρέχονται. Γι αυτό ο χειρισμός της γλώσσας από τον παιδαγωγό είναι ένα πολύ σημαντικό διδακτικό εργαλείο.

Πως θα το καταφέρουμε αυτό;

Το διάβασμα βιβλίων η αφήγηση ιστοριών είναι επίσης πολύ σημαντικό για την γλωσσική εξέλιξη στην ευρύτερη έννοιά της, επειδή μέσα απ΄ αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν να εκφράζονται προφορικά αλλά και αρχίζουν να κατανοούν την έννοια του γραπτού λόγου.


Ο γραπτός λόγος

Η ικανότητα του γραπτού λόγου αποκτάται και αναπτύσσεται μέσα από μια αργή διαδικασία και σημαίνει κάτι περισσότερο από το να βάλει τα γράμματα στην σειρά ή να τα αντιγράψει από ένα άλλο κείμενο. Η γραφή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό στα παιδιά με ποικίλους τρόπους. Ας πούμε ένα παράδειγμα:

Όταν τα παιδιά περιγράφουν την ζωγραφιά τους και η Νηπιαγωγός γράφει τα στοιχεία της ζωγραφιάς με λέξεις. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πως για να κατανοηθεί και από τους άλλους η εικόνα μπορούμε να την περιγράψουμε με γραπτές λέξεις.

Αυτό είναι η έννοια της «κουβέντας που καταγράφετε». Έτσι δημιουργείται η ανάγκη για την ανάγκη ανάγνωσης των βιβλίων, των πινακίδων και γενικών των εντύπων.

Δεν είναι περίεργο μετά από αυτή την ευαισθητοποίηση των μαθητών πολλά παιδιά να γράφουν στην σειρά γράμματα σαν να είναι λέξεις και να τα διαβάζουν στους φίλους τους.

Αυτό λέγεται ευρηματική ανάγνωση.

Εξάσκηση

Τα παιδιά θα πρέπει να ασκούνται συνεχώς στους επιμέρους μηχανισμούς της προαναγνωστικής διαδικασίας. Προσοχή όμως: δεν θα πρέπει τα παιδιά να παραφορτωθούν με οδηγίες τους τύπου: πως διαβάζεται σωστά ένα γράμμα, γράφετε με αυτή την φορά, κλπ. Έτσι χάνεται το πραγματικό νόημα της ανακάλυψης της φωνής των γραμμάτων από το ίδιο το παιδί. Πολύ πρώιμοι αναγνώστες δεν είναι καλοί αναγνώστες ακριβώς επειδή δεν έχουν εσωτερικεύσει τους αναγκαίους μηχανισμούς για να κινηθούν με άνεση μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο γραπτό κείμενο χωρίς να αποσπά την προσοχή τους η διαδικασία. Τα παιδιά δεν πρέπει να πιέζονται ή να βιάζονται να μάθουν να διαβάζουν. Θ’ αρχίσουν να διαβάζουν μόνο όταν είναι ώριμα. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε αυτή την περίπτωση είναι να δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να καλλιεργούν τις αναγκαίες δεξιότητες και να τα βοηθά να κατανοήσουν τις ανάλογες έννοιες.

Πότε θα πραγματοποιούμε γλωσσικές ασκήσεις;

Η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία η οποία δεν είναι ξεχωριστή από τους άλλους τομείς δεξιοτήτων που υπάρχουν στο ΔΕΠΣ. Είναι μια ολιστική διδασκαλία ενταγμένη σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων. Οι διάφορες ικανότητες και γνώσεις κατακτώνται ευκολότερα ενσωματωμένες σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο δραστηριοτήτων παρά απομονωμένες. Ο προορισμός της γλώσσας είναι η επικοινωνία και η επικοινωνία είναι θεμελιώδης όρος για τις ανθρώπινες κοινωνίες.


284 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page